Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Κλασσικά σπίτια – επιπλα


Η λέξη «κλασσικό» στην καθημερινή μας γλώσσα μπορεί να αποδοθεί η έννοια του συντηρητικού , ή του παραδοσιακού, κάτι δηλ. που έρχεται από το παρελθόν και γενικά ενός συστήματος αρχών με συγκεκριμένο τρόπο έκφρασης, χωρίς την διάθεση πειραματισμού. Δηλαδή είναι το σύστημα που δανείζεται πρότυπα από το παρελθόν.
Η λέξη «κλασσικός» αναφέρεται και στην κλασσική περίοδο της αρχαίας Ελλάδας όπου η αρχιτεκτονική της εποχής βασίζεται στις αρχές της γεωμετρίας  και στις αναλογίες που την χαρακτηρίζουν. Είναι οι αρχές που προέρχονται από την ίδια την φύση. Οι αρχαίοι χρησιμοποίησαν το ανθρώπινο σώμα ως μέτρο άντλησης των αναλογιών. Βλέπουμε ότι η βάση των έργων τους  είναι οι τέλειε ς αναλογίες οι οποίες υπάρχουν παντού στην φύση.
 Το αποτέλεσμα είναι η συμμετρία, η αναλογία, η τάξη και τελικά η αρμονία.
Όλο αυτό το πρότυπο αποδείχτηκε διαχρονικό και εξελίχτηκε στο χρόνο από τότε μέχρι σήμερα. Βλέπουμε δηλαδή ότι το κλασσικό δεν είναι απλά ένα στυλ και μόνο, αλλά μια διαχρονική έκφραση η οποία αποτελεί την βάση του αρμονικού σχεδιασμού τόσο στα σπίτια όσο και στα επιπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου